RIB UIT JE LIJF

Scherm Afbeelding 2024 01 30 Om 15.33.52 Min

Iedereen kent de uitdrukking: dat kost een rib uit je lijf. En hoewel die uitdrukking teruggaat naar het verhaal van Adam en Eva (Eva werd uit een rib van Adam geboren), gaat die vandaag de dag vooral op voor kinderen. De komende tijd zul je in toenemende mate met clichés bekogeld worden: je zult horen over het slaaptekort dat je de komende jaren zal treffen, dat je leven nooit meer hetzelfde zal zijn, dat je sociale leven vanaf nu wel op een laag pitje zal komen te staan. Maar wat je zeker zult gaan horen: kinderen kosten je een rib uit je lijf. Inmiddels heb je misschien al een vermogen uitgegeven aan spullen voor je kind, terwijl de spruit nog niet eens geboren is. Kinderen kosten geld. Ze moeten eten en drinken, hebben spullen nodig, flessen, kleding, luiers, speelgoed, een Maxi-Cosi, een wandelwagen, een bed, lakens en hoezen, een commode, een kinderstoel, etc. Op zich allemaal een eenmalige aanschaf, maar het kost geld. Dan gaan ze (eventueel) naar een kinderdagverblijf, later naar de lagere school, op muziekles, op een sport, mee op vakantie, naar de middelbare school, schoolreisjes, naar de tandarts, een vervolgopleiding doen, trouwen, krijgen zelf kinderen, etc.
Op een gegeven moment kunnen kinderen zichzelf behoorlijk goed onderhouden, maar dat duurt toch minstens tot het moment dat ze een baan vinden. En hoewel we steeds jonger beginnen met werken, moet je rekening houden met een jaar of twintig à vijfentwintig voordat ze echt helemaal zelfstandig functioneren. Tot die tijd is het aan jou en je geliefde om je kind financieel bij te staan. In beginsel volledig. Uiteraard kun je dat op een gegeven moment langzaam afbouwen.
Op basis van berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kan gesteld worden dat één kind gemiddeld 15 procent van het besteedbaar inkomen kost. Twee kinderen kosten gemiddeld 25 procent van het inkomen, drie kinderen 29 procent en vier kinderen 35 procent. Dit is gebaseerd op een tweeoudergezin. Gemiddeld genomen kun je ervan uitgaan dat dat een kind tot achttien jaar gemiddeld zo’n 80.000 euro kost. Gaan ze een vervolgopleiding doen, dan kun je er gemiddeld nog zo’n 30.000 euro bij optellen.
Met het krijgen van kinderen krijg je dus ook een extra financiële verantwoordelijkheid. Niet alleen voor het nu (veiligheid, kleren, luiers, eten), maar ook voor de toekomst (opvang, hobby’s en sport, school). Een beetje financiële planning kan dus geen kwaad. Om goed voorbereid te zijn op de kosten van je kind, heeft het NIBUD rekenmodellen gemaakt, die je kunt gebruiken als richtlijn. Voor de kosten van een baby houden zijn de berekeningen aan in bijgaande tabellen. Let wel: dit is een richtlijn.

Kinderopvang
Met alleen luiers en wat kleding ben je er helaas niet. In Nederland gaat bijna driekwart van de kinderen tot 4 jaar naar betaalde opvang (gastouder of kinderdagverblijf). Hoewel de overheid tegemoetkomt in de kosten voor kinderopvang, komt een flink deel van de rekening voor ouders zelf. Kinderopvang kost in 2021 gemiddeld 8,46 euro per uur. Doorgaans betaal je volledige dagen van 11 uur (7.30 uur – 18.30 uur). Breng je je kind twee dagen per week naar de opvang, dan kost je dat per maand dus gemiddeld 806,52 euro. De overheid komt je tegemoet in deze kosten, afhankelijk van je inkomen. Is je gezamenlijke toetsingsinkomen 19.433 euro per jaar of lager dan krijg je 96% van de opvangkosten terug. Is je gezamenlijke toetsingsinkomen 189.679 euro per jaar of hoger dan krijg je 33,3% terug. Daartussenin zitten 58 schalen met bijbehorende percentages. Hoe hoger je inkomen, hoe lager de tegemoetkoming. Meer informatie hierover is te vinden op www.rijksoverheid.nl.

KADERS KOSTEN KIND (Bron: NIBUD)

Babyuitzet in euro’s
Kleding131,50
Verzorging181,60
Babykamer375,-
Totaal:688,10
Bron prijzen: Nibud
Overige baby-artikelen in euro’s
Box met matras90,-
Boxkleed25,-
Buggywagen60,-
Kinderstoel55,-
Autostoeltje89,-
Kinderwagen516,-
Matrasbeschermer11,-
Flesje en speen8,-
Flessenverwarmer20,-
Flessenreiniger3,50
Melkpoedercontainer2,-
Buikdrager80,-
Babyfoon47,-
Weekendbedje40,-
Traphekje40,-
Wipstoeltje35,-
Luiertas55,-
Luiersgemiddeld € 36,50 per maand
Bron prijzen: Nibud